Investerar-SM

Intervju med årets vinnare av Twitter/Blogg-profiltävlingen

diplom

Vi har fått en pratstund med årets vinnare av Twitter/Blogg-profiltävlingen, Aktiepappa, som under två turbulenta handelsveckor bräckte alla de andra Twitter-profilerna och tog hem tävlingen.

Hej Aktiepappa!

1. Du deltog i Twitterprofil-tävlingen för första gången och lyckades vinna. Vad var framgångsreceptet?
Jag håller mig ödmjuk till vinsten och är försiktig med att uttala mig om ”framgångsreceptet” men min målsättning i tävlingen var den samma som när jag investerar till vardags: att inte förlora pengar snarare än att sikta på att göra de stora klippen. Det här visade sig vara en svår strategi att hålla när man handlade med bull- och bear-certifikat.

Rent praktiskt valde jag att i vanlig ordning försöka hålla mig uppdaterad med nyheter för de olika aktier och tillgångsslag som jag planerade att handla. När någon av dem verkade sticka ut i positiv eller negativ riktning försökte jag hålla koll på hur callen såg ut och utifrån det köpte jag certifikat med liten hävstång. De allra flesta affärerna var korta och jag försökte att inte bli girig utan jag tog hem vinster ganska fort. Hellre en liten vinst än att riskera att göra förluster.

2. Vad var dina förväntningar inför årets tävling?
Jag blev inbjuden sent till tävlingen och jag hade faktiskt inga större förväntningar utan jag räknade med att kunna handla ungefär så som jag brukar handla. Det blev lite av en överraskning att se vad det var för produkter som kunde handlas. När tävlingen väl började så var målsättningen faktiskt att undvika de pinsamma sistaplatserna. Ingen direkt vinnarstrategi, jag vet, men det var så tankarna gick i alla fall.

3. Vad var det roligaste med att deltaga i årets tävling?
Det roligaste var faktiskt att handla med helt nya produkter jämfört med vad jag brukar handla. Normalt är det 100 % aktier som gäller och under tävlingen handlade jag tvärtemot det bara bull- och bearcertifikat i olika former. Lärorikt och roligt och trots att tävlingen bara innefattade fiktiva pengar så var drivkraften i att inte skämma ut sig stor. Större än att förlora 100.000 kr nästan.

Tävlingen fick mig faktiskt att få en helt ny respekt för de duktiga traders som finns där ute. Det är verkligen inte lätt att skapa kortsiktig avkastning på börsen. Det ser lätt ut i efterhand men när man sitter där mitt i det och ska fatta sina beslut känner man sig faktiskt ganska ensam. Så hatten av för alla duktiga traders som lever med det här varje dag.

4. Vilka tillgångsslag handlade du mest av i tävlingen?
Jag handlade som sagt mest bull- och bearcertifikat. Jag minns inte i detalj men det blev en del tesla bull och HM bull och bear.

5. När du sysslar med värdepappershandel utanför tävlingen, vad handlar du oftast då?
Då är det mest aktier som gäller. ”Tråkiga” stabila aktier. Ofta aktier med bra direktavkastning. Jag redovisar hela vår portfölj på bloggen. Jag anser att transparens är viktigt för att vara trovärdig.
https://tradevenue.se/Aktiepappa/portföljen-uppdaterad

6. Vad har du för tips för att lyckas med värdepappershandel?
Mitt tips är att läsa på och att vara långsiktig. Om man satsar på att dubbla pengarna varje år kommer man sannolikt ta så stora risker att man tvärtom förlorar mer än man tjänar. Lyssna inte på alla experter utan använd sunt förnuft och är du osäker: köp indexfonder eller möjligtvis investmentbolag.

7. Har du någon förebild när det kommer till trading?
Oj, det var en svår fråga. Det finns väldigt många duktiga investerare och traders där ute men mina förebilder är främst långsiktiga investerare likt Ulf Hedlund och Simon Blecher.

8. Kan du berätta lite om din blogg och vad den handlar om?
Bloggen handlar om aktier, sparande och om ekonomi i allmänhet. Eftersom jag är verksam i fastighetsbranschen så blir det även en hel del inlägg kring fastigheter också. Vi är två som skriver, jag och min flickvän och vi kan skryta med att vi är den enda (mig veterligen) 100 % jämställda aktiebloggen.

9. Till vilken välgörenhetsorganisation ska du skänka vinsten på 10 000 kr? Varför?
När vår dotter föddes i våras visade det sig att hon hade ett fel på hjärtat. Inget jättestort och alarmerande men när man som nybliven förälder får det beskedet bleknar allt annat bort på ett speciellt sätt. Det har gjort att just barn och hjärtsjukdomar ligger oss varmt om hjärtat. En organisation som jobbar med just de här frågorna är Hjärtebarnsfonden och därför är det de som får de 10.000 kronorna. De bidrar dels till forskning kring hjärtsjukdomar hos barn och unga. dels går en del av pengarna till läger och annat för sjuka barn. Kort sagt en fond som gör skillnad på flera plan.

Vi tackar Aktiepappa för intervjun och gratulerar till vinsten i årets Twitterprofil-tävling!

 • Ta chansen att delta i Investerar-SM! En börstävling som helt kostnadsfritt lär dig handla aktier, index, råvaror och valutor samt ger dig möjlighet att vinna fina priser.
  Anmäl dig nu!
 • Senaste inläggen

 • Utbildningar

 • PARTNERS

  Samarbetspartners

  bnp
  bnp
  bnp

  Mediapartners

  bnp
  bnp
  bnp
  bnp
  bnp

  Utbildningspartners

  bnp

 • © Nordic Growth Market NGM AB 2018. All rights reserved | Integritetspolicy | Allmänna villkor

  Font generated by flaticon.com. Under CC: SimpleIcon, GraphBerry, Freepik