Investerar-SM

Intervju med Rikard Malm a.k.a Jesse Livemore vinnare av Investerar-SM 2017

64561_10202997486404893_2047278076_n

1. På bara två veckor fick du ditt initiala startkapital på 100 000 SEK att växa med hela 695% procent, vad var din strategi?
Huvudsakligen ‘Time series momentum’, men just för guld och olja finns det mycket ledtrådar att få från andra börshandlade produkter. Exempelvis, för guld är det även viktigt att hålla koll på bland annat Usd/jpy, TIP (inflation), $TNX (10year yield), GDX, GDXJ och Silver.

2. Deltagarna som placerade sig på andra till femte hade allt mellan 44 till 280 avslut, du hade endast 18 avslut. Hur kommer det sig?
Jag har enligt min modell bara haft 2 trades under tävlingens gång, short olja under första veckan och long guld andra veckan. Under andra veckan stängde jag min position i guld flera gånger för att senare öppna den igen, dessa trades var skapade av min nervositet och jag anser dem vara misstag, jag har inte räknat på det men misstänker att de skadade min avkastning.

3. När förstod du att du skulle ta hem segern?
Det var spännande in i det sista. Fanns flera medtävlande med oroande hög avkastning. Jag var ganska oroad över ‘JONATHAN89’ under Fredagen, och ‘FIAT’ under torsdagen.

4. Varför valde du att satsa på guld och olja?
Inget handlas isolerat – allt är sammankopplat, just för guld och olja gäller detta extra mycket. Med andra ord, det finns mycket ledtrådar att få om vad priset borde vara och vart det är på väg.

5. Sysslar du med värdepappershandel även utanför tävlingen?
Jag har gjort samma trades på mitt riktiga konto. Inte exakt samma kontrakt, utan ett med lägre hävstång.

6. Vad har du för tips för att lyckas med värdepappershandel?
Fokusera på risk.

Många bedömer om en trade var bra med om den gav vinst. Det är möjligt att göra en dålig trade som går med vinst, och en bra trade som går med förlust. En dålig trade som går med vinst betyder helt enkelt att du inte fick tillräckligt betalt för den risk du tog.

7. En sista fråga, Jesse Livermore, är det en förebild när det kommer till trading? Har han inspirerat dig på något sett?

‘Reminiscences of a stock operator’ är inte bara inspirerande men också den bästa bok jag någonsin läst. Att lyckas bygga upp en förmögenhet från grunden, något många inte klara en gång, gjorde han flera gånger vilket är oerhört imponerande.

Tack Rikard och lycka till med dina framtida investeringar!

/Investerar-SM

 • Ta chansen att delta i Investerar-SM! En börstävling som helt kostnadsfritt lär dig handla aktier, index, råvaror och valutor samt ger dig möjlighet att vinna fina priser.
  Anmäl dig nu!
 • Senaste inläggen

 • Utbildningar

 • PARTNERS

  Samarbetspartners

  bnp
  bnp
  bnp

  Mediapartners

  bnp
  bnp
  bnp
  bnp
  bnp

  Utbildningspartners

  bnp

 • © Nordic Growth Market NGM AB 2018. All rights reserved | Integritetspolicy | Allmänna villkor

  Font generated by flaticon.com. Under CC: SimpleIcon, GraphBerry, Freepik