Avatar photo

Mårten Carolusson tog hem segern i Investerar-SM 2020!

Årets tävlingsomgång av Investerar-SM 2020 är avgjord och det blev Mårten Carolusson från Göteborg som kammade hem vinsten och den ärofyllda titeln ”Sveriges främsta investerare 2020”. Vi passade på att ställa några frågor till den regerande mästaren.

Stort Grattis till segern i Investerar-SM 2020! Hur känns det att ha vunnit Investerar-SM och tagit hem den ärofyllda titeln ”Sveriges främsta investerare 2020”?
Det känns väldigt kul och väldigt oväntat att vinna.

Du vann Investerar-SM 2020 med en god marginal och en utveckling på cirka 545 %. Vad var vinnarreceptet?
Att i första hand handla i tillgångar som man satt sig in i är väl inte en så unik strategi men nog så viktigt. Andra tankar jag hade var att i början av tävlingen inte kasta mig in så snabbt det går, utan istället invänta ett något lägre pris för att på så sätt få ett litet övertag på de som handlar i samma underliggande tillgång. Efterhand som tävlingen utvecklades så försökte jag hålla koll på de som låg bra till och räkna ut vad de handlade i, i den mån det var synligt. Sista timmarna valde jag att sälja av för att jag uppskattade att marginalen var såpass stor att sannolikheten att vinna var störst om jag inte hade något placerat.

Vilka tillgångsslag handlade du mest i tävlingen?
Jag handlade mest i guld och silver.

Vad hade du för förväntningar inför årets tävlingsomgång?
Förväntningarna var inte så stora eftersom det är många tävlande men jag hade ändå viss förhoppning eftersom de råvarorna jag handlar i hade haft en dip och hittade ett stöd inför tävlingens början.

Vilken erfarenhet har du av värdepappershandel?
Jag har bara erfarenhet av placering av eget kapital. Emellanåt är jag lite mer aktiv.

Vilka är dina tre bästa lärdomar från årets tävlingsomgång?
Psykologin bakom agerandet som påverkar kurserna har alltid fascinerat mig. I denna tävling så blir det nästan ännu tydligare. Kurserna i denna typ av instrument påverkas ju inte men värdet på de medtävlandes portföljer är intressant att följa. Lärdomarna av tävlingen är ju i de flesta fall begränsade och är svåra att utnyttja på riktiga börsen eftersom beteendet i tävlingen är lite “vinna eller försvinna”-mentalitet. Det är ett bra tillfälle att förstå mer om de olika instrumenten och hur de fungerar men största lärdom gör man nog när man förlorar pengar i tävlingen. Girigheten måste ju tyglas när man handlar med den här typen av papper.

Vilka tips har du för att lyckas med värdepappershandel?
Mina tips är att läsa på om det du skall handla i, både underliggande och instrument. Sedan är det alltid bra att börja i liten skala, innan du har lyckats sätta upp tydliga regler för din handel. Ha en plan för hur du skall agera när kursen går åt fel håll. Alla kan tjäna pengar på börsen men det är inte alla som kan behålla dem. Bli inte kär i dina aktier. Analysera och omvärdera ofta.

Vad var roligast med att delta i årets tävling?
Det roligaste har nog varit att justera placeringarna utifrån de andras portfölj i topplistan för att kunna klättra i tävlingen. Och möjligen att jag vann också…

Varför ska man delta i Investerar-SM?
Är man nyfiken på värdepapper med mycket hävstång så är det en väldigt bra övning. Det är en kul tävling där man kan våga lite mer än vad man gör med sin riktiga portfölj.

Läs även

 • Ta chansen att delta i Investerar-SM! En börstävling som helt kostnadsfritt lär dig att handla börshandlade produkter (ETP:er) och vinna fina priser.
  Anmäl dig nu!
 • Senaste inläggen

 • Utbildningar

 • PARTNERS

  Huvudsponsorer

   
  bnp

  Samarbetspartners

   
 • © Nordic Growth Market NGM AB 2022. All rights reserved | Integritetspolicy | Allmänna villkor

  Font generated by flaticon.com. Under CC: SimpleIcon, GraphBerry, Freepik